Sök


 
Ordlista

 
59 procent körde skoter – fastän de var onyktra

ÖSTERSUND LT
På Länstidningens hemsida har 1 300 personer svarat på frågan "Har du kört skoter efter att ha intagit alkohol?". Av dessa har 59 procent svarat ja.

 

På 1990-talet skedde det i snitt 10 dödsolyckor per år i Jämtland och enligt Christer Görsten vid trafikpolisen i Östersund var nästintill alla som dog påverkade av alkohol. I fjol skedde bara en dödsolycka och även där fanns alkohol med i bilden. Christer Görsten är inte förvånad över svaren på Länstidningens hemsida.


   – Risken att bli ertappad är liten och därför chansar många och kör även fast de är onyktra. Ofta sker det här på kvällar och nätter när vi inte har särskilt mycket resurser, säger han.
   Christer Görsten tycker att det läggs för lite kraft på övervakning av skoterförare och det beror på att det finns för lite resurser.


   Han tycker att skoterklubbarna gör ett bra jobb som har tagit på sig att informera om alkohol.


   – De ska ha en eloge för sitt arbete. Tyvärr är de flesta som kör onyktra inte med i skoterklubbar och missar därför den viktiga informationen, säger Görsten.


   En av dem som satsar på att informera skoteråkare är Jan Sund, som är ordförande i Östersunds snöskoterklubb och sekreterare i Sveriges Snöskoteråkares Centralorganisation, SSCO. Han utbildar unga och nya skoterförare som ska ta förarbevis.


   – En stor del av utbildningen handlar om alkohol. Vi på SSCO kräver nolltolerans.

 

Läs hela artikeln på LT:s hemsida >>

 

Share |

Region-Jämtland-Härjedalen    


Skriv ut 

Ansvariga utgivare: Thomas AnderssonAlf Lerner Redaktör: Pelle Höglund