Sök


 
Ordlista

 
Narkomanvård kan ge samhället miljardvinst

Utdrag av artikel från Dagens Nuheter Publicerad 26 feb 2008 00:18

 

Förutom mänskligt lidande kan Sverige spara miljarder om tunga narkomaner får vård. Det visar en ny granskning av 600 missbrukare i metadonbehandling i Stockholm. På gatan, utan vård, skulle de kosta samhället 1,2 till 1,3 miljarder kronor årligen.

 

- En fullfjädrad heroinist kostar samhället 6.000 kronor om dygnet, säger nationalekonomen Ingvar Nilsson.

 

Mobilisering mot narkotika, Mob, har låtit nationalekonomer räkna på vad tunga missbrukare kostar samhället. DN har tagit del av rapporten. Stölder, omhändertagande av barn och rättsprocesser är några utgifter. Totalt har ekonomerna identifierat drygt 150 kostnadsposter.

 

- Vi går inte in i den ideologiska debatten om metadonprogram är bra eller inte, utan vi tittar bara på prislappen för att inte vårda alls, säger Ingvar Nilsson.

 

För att en heroinmissbrukare ska kunna finansiera sitt missbruk kostar denne samhället drygt 2,1 miljon kronor årligen. Bakom siffran döljer sig kostnader för bland annat inbrott och socialbidrag.

 

De 600 missbrukarna som studerats är inskrivna på metadonprogrammet i Stockholm. Helt utan behandling skulle samhället drabbas av kostnader på 1,2 till 1,3 miljarder varje år.

 

- Vi har delat upp missbrukarna på sex olika former av framgång. Vissa klarar sig inte alls, andra har återfall då och då och vissa blir helt drogfria. Kostnaden i den aktiva missbruksfasen är 6.000 kronor per dygn. En vårdplats kostar cirka 2.000 kronor, så det är inte dyrare att behandla, säger Ingvar Nilsson.

 

Mellan 100 och 150 av missbrukarna lyckades skaffa sig ett arbete.

 

- Eftersom det handlar om människor med långvarigt missbruk tyckte vi det var överraskande att så många fick jobb och började betala skatt, säger Nilsson.

 

Läs hela artilekn på DN.se >>

 

Share |

Region-Jämtland-Härjedalen    


Skriv ut 

Ansvariga utgivare: Thomas AnderssonAlf Lerner Redaktör: Pelle Höglund