Sök


 
Ordlista

 
Unga kvinnor dricker sig berusade oftare

Pressmeddelande från Folkhälsoinstitutet

[2007-11-20]

 

Det blir vanligare att unga kvinnor dricker så mycket alkohol att de blir berusade. Det visar nya siffror ur Folkhälsoenkäten från Statens folkhälsoinstitut.


– Att minska berusningsdrickandet är en viktig folkhälsofråga, kommenterar generaldirektören Gunnar Ågren.

Vid en konferens i Uppsala för alkoholansvarig personal från landets länsstyrelser presenterades färska siffror ur 2007 års Folkhälsoenkät. Det är en stor enkätundersökning som Statens folkhälsoinstitut låter genomföra varje år.

Siffrorna visar att:

• i åldersgruppen 16-29 år uppger 53 procent av männen och 34 procent av kvinnorna att de druckit sig berusade mer än en gång i månaden.

• i samma åldersgrupp uppger 32 procent av männen och 23 procent av kvinnorna att de druckit sig berusade två till tre gånger i månaden.

Medan andelen som säger att man druckit sig berusad minskar något bland männen i åldersgruppen 16-29 år så är trenden den motsatta bland kvinnorna. Där har andelen ökat de senaste åren från 18 procent 2004 till 23 procent 2007.

 

Berusningsdrickande spelar många gånger en avgörande roll när det gäller så kallade våldsamma dödsfall som till exempel drunkningar, fallolyckor, självmord och mord.

- I Sverige handlar det om cirka 700 dödsfall varje år på grund av olyckor, exempelvis inom trafiken, självmord och andra orsaker som har ett samband med kraftig berusning. Dessa dödsfall kan förebyggas genom en effektivare alkoholpolitik och där är en effektiv tillsyn inom alkoholområdet en viktig pusselbit, säger Gunnar Ågren, generaldirektör på Statens folkhälsoinstitut.

Resultaten ur Folkhälsoenkäten 2007 baseras på ett urval av 70 000 svenskar mellan 16-84 år.

 

Share |

Region-Jämtland-Härjedalen    


Skriv ut 

Ansvariga utgivare: Thomas AnderssonAlf Lerner Redaktör: Pelle Höglund