Sök


 
Ordlista

 
Lärande material om Riskbruk för medicinsk personal

1) Kunskapstest

Materialet i testen kommer från Svensk förening för Allmänmedicin och är författat av Hans Hallberg familjeläkare i Falun och sedan tio år tillbaka aktiv inom SFAM:S riskbruksprojekt. 

 

Testen består av 20 frågor (med tre svarsalternativ) som du ska försöka lösa på egen hand. När du svarat blir formuläret rättat och du får kommentarer.

 

Flera av frågorna och svaren utgår från den evidensbaserade kunskapssammanställning om behandling av alkoholproblem som SBU tagit fram (”Behandling av alkohol och narkotika-problem”. Rapport nr 156/volym I, 2001).

 

En annan källa utgör den gedigna och omfattande genomgången av alkohol som sjukdomsorsak i boken med samma namn (i två volymer och med medverkan från ett tjugotal olika medicinska specialiteter).

Några av frågorna och svaren bygger på ett dokument om ”Individuella skydds och skadeeffekter av alkohol” som tagits fram vid en State of the Art konferens 1997 initierad av Medicinska forskningsrådet.

 

Därutöver knyter vissa frågor an till den omfattande praktikerkunskap inom alkoholområdet som deltagarna i riskbruksnätverkets olika aktiviteter genererat.

 

Se testen här >>

 


2) Patientfall

Sex stycken lärande patientfall presenteras. Även dessa kommer från Svensk förening för Allmänmedicin och är skapade av Hans Hallberg. Till varje fall finns dessutom en fördjupande text som beskriver det fortsatta förloppet.

 

Se patientfallen här >>

Share |

Region-Jämtland-Härjedalen    


Skriv ut 

Ansvariga utgivare: Thomas AnderssonAlf Lerner Redaktör: Pelle Höglund